Mezőkövesd nevezetességei

Matyó Múzeum

A múzeum 1952-ben alakult meg. Gyűjteményeinek jelentős részét viseletek, hímzések és szőttesek képezik, de megtalálhatóak a paraszti élet eszközei, bútorai, cserépedényei is.

A matyó hímzés kialakulása mögött egy érdekes legenda áll, mi szerint volt egy matyó legény, akit elrabolt az ördög. A fiú kedvese rimánkodott, hogy adja vissza neki, mire az ördög azt felelte, hogy akkor kaphatja vissza a szerelemét, ha elviszi neki a nyár legszebb virágait, de télvíz idején rabolta el a fiút az ördög. A lány végül is kitalálta, hogy ráhímzi kötényére a kert gyönyörű rózsáit, így teljesítve az ördög kívánságát. A hímzéshez eredetileg csak piros, kék, sárga, zöld és fekete fonalat használtak, de a későbbiekben a színpaletta kibővült a lilával és a korábban is alkalmazott színek árnyalataival. A legismertebb motívumai közé tartozik a matyórózsa, szívrózsa, cserfarózsa. Ahogy változott a hímzés során felhasznált színek, a minták is. Ez alatt a fejlődési szakasz alatt jelent meg a pünkösdirózsa, amely matyó rózsaként vált a legismertebb és legjellegzetesebb mezőkövesdi motívummá. Jellegzetessége, hogy alul és felül kisebb motívumokkal egészítik ki a középen lévő nagy rózsákat.

Városi Galéria (Takács István festményei)

A tárlat több mint 250 alkotással rendelkezik. Többek között láthatóak tájképek, portrék, csendéletek és egyházművészeti kompozíciók. Szerteágazó alkotói munkássága képző- és iparművészeti vonatkozásban és néprajzi, helytörténeti, népművészeti szempontból is jelentős.

Kis Jankó Bori Emlékház

Az épület emléket állít Kisjankó Borinak és bemutatja a mezőkövesdi summások életmódját. A ház egy parasztház, ennek megfelelő díszítéssel. A díszités nagy része díszitett tányérból és korabeli bútorokból áll.

Szent László-templom (Takács István freskói)

A jelenlegi templom helyén korábban egy gótikus templom állt. A régi szentély a mostani templom Mária kápolnája. A kápolna freskói megörökítik a matyó népviseletet. A templomban időszakosan orgonahang versenyeket tartanak.

Hadas városrész

A terület már a népvándorlás korában is lakott volt. Ma a házai tájházként mutatják be a matyóság építészetét, életformáját, népi művészetét. Alkotóházként apró ajándékokkal is gazdagodhatnak az érdeklődők, ahogy színes és hagyományőrző programokon is részt lehet venni.

Mezőgazdasági Gépmúzeum

A múzeum épületeivel, kiállításaival, műtárgyaival, működő gépeivel olyan, mint egy szabadtéri múzeum. A gyűjtemény Magyarországon egyedülálló, az egykor használatos gépeket és munkaeszközöket mutatja be. A gőzgépek mellett robbanómotoros erőgép, és mezőgazdasági gép is megtekinthető.